Siirry pääsisältöön

Palautuminen – miten palaudut urheilusuorituksesta parhaiten?

Uusi vuosi on jälleen alkanut ja moni aloittaa liikuntaharrastuksen täysillä ja kovaa. Asiantuntijoiden mukaan liikunta tulisi kaikesta innostuksesta ja uudenvuoden lupauksista huolimatta aloittaa rauhallisesti ja huolehtia kehonhuollosta sekä palautumisesta. 

Palautuminen tarkoittaa kehon toipumis- ja palautumisprosessia rasituksen jälkeen. Rasitus voi olla esimerkiksi voimaharjoitus kuntosalilla, sykettä nostava juoksulenkki tai lihaskestävyyttä vaativa ryhmäliikuntatunti. Kyse palautumisessa on lähinnä siitä, missä vaiheessa ihminen pystyy toistamaan kehittävän fyysisen harjoituksen. Urheilevalle yksi tärkeimmistä palautumisen mittareista on uni. Jos uni on heikkolaatuista tai se jää liian lyhyeksi, kova harjoitus ei ole fiksuin valinta. Monen tavallisen kuntoilijan ongelmana on myös liian usein toistuva kova harjoitus. Siksi monesti sanotaan, että on helppoa harjoitella, mutta vaikeaa levätä. Harjoittelu saattaa maistua väsyneenäkin, eikä kehon varoitusmerkkejä välttämättä osata kuunnella. Palautumista voi nopeuttaa levon ohella proteiini- ja hiilihydraattipitoisella ruokavaliolla. 

Hieronta palautumisen apuna

Palautumiseen on myös muita konsteja, kuten hieronta. Hieronta voi vilkastuttaa verenkiertoa. Australialaistutkimuksen ­mukaan hieronta, joka tehdään kolmen tunnin päästä tehokkaasta urheilusuorituksesta, voi vähentää lihasten ja nivelten kipua ja arkuutta jopa 30 prosenttia. Säännöllinen hieronta auttaa niin kuntoilijaa kuin ammattiurheilijaakin. Hieronnan tarkoitus on rentouttaa jännittynyttä lihasta ja palauttaa sitä harjoittelusta. Hieronta vähentää harjoittelun jälkeistä lihasten turvotusta ja arkuutta, mikä auttaa kehoa sen omassa palautumisprosessissa. Hieronnalla on myös rentouttava vaikutus ja sillä on todettu olevan positiivisia vaikutuksia stressiin. Kehon lisäksi hieronta ja kosketus tekevät hyvää mielelle, sitä kautta hieronta lisää kokonaisvaltaista hyvinvointia ja tukee palautumista. Rentouttava hieronta treenin jälkeen tuntuu ehdottomasti hyvältä, mutta se on myös tehokas apu palautumiseen. Tutkimukset myös osoittavat, että hieronta vähentää sytokiineja, jotka ovat suurena osatekijänä tulehduksissa ja kivussa. On havaittu, että kunnon möyhintä tehostaa mitokondrioiden toimintaa, jolloin paranemisprosessi nopeutuu myös solutasolla.

WorkRelaxilla on useita erilaisia pientuotteita hierontaan: mm. langaton niskahieroja, hierontavasara, pistehieroja ja päähieroja, joista saat nopeasti apua palautumiseen. Käy tutustumassa myös hierontatuoleihimme verkkokaupassa. Äläkä unohda levätä. Uudet tavat ovat helpompia ylläpitää, kun aloittaa rauhallisesti ja muistaa kuunnella kroppaansa.

Ota yhteyttä ja kysy lisää!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.