Hieronnan historiaa
Hieronta on yksi maailman vanhimmista hoitomenetelmistä. Vanhimmat todisteet hieronnan käytöstä löytyvät kiinalaisen Kong Fun kirjoituksista noin vuodelta 2700 eKr. Mm. intialaiset, egyptiläiset ja japanilaiset käyttivät hierontaa hoitotarkoituksissa useita satoja vuosia jo ennen tuota kirjoituksista löydettyä vuosilukua eKr. 2700 e.Kr. vanhat itä-kiinalaiset kulttuurit harjoittivat hierontaa parantaakseen erilaisia vaivoja synnytyksestä halvaukseen. Eri hierontamuodot ja erilaiset tekniikat ovat peräisin tunnetuimmista sivilisaatioista ja niiden traditionaalisista uskomuksista. Nykyaikaisen hieronnan juuret ovat siis Kreikassa, Roomassa, Intiassa ja Kiinassa.
Muinaisista egyptiläisistä hautaholveista on löytynyt hierontaa esittäviä kuvia. Traditionaalinen intialainen hieronta: ayurveda, käytti tuoksuvia yrttejä ja öljyjä niiden parantavan vaikutuksen takia. Jopa roomalaisten sankari Julius Caesar halusi päivittäin hierontaa hermosärkyyn. Gladiaattorit loivat ehkä tunnetuimman pohjan Antiikin Roomassa nyky-aikaiselle urheiluhieronnalle, hankkiessaan apua harjoituksissa ja näytöksissä syntyneisiin lihasjännityksiin ja -vaurioihin.
Länsimaisessa kulttuurissa käytetyin hieronnan muoto perustuu hollantilaisen Johan Georg Metzgerin menetelmään ja ruotsalaisen lääkärin, akateemikko Pehr Henrik Lingin 1800-luvulla luomaan lääkintävoimisteluun, jolla silläkin on juurensa muinaisissa sivilisaatioissa.
Hieronnan historia Suomessa
Monet hierontamuodot on kehitetty erityisiin terveysongelmiin. Suomessa hierontaa on harjoiteltu satoja vuosia, aluksi lähinnä äidiltä tyttärelle siirtyvänä kansanparannustaitona. Varsinainen hierontakoulutus sai alkunsa vuonna 1883 voimistelunopettajakoulutukseen sisällytettynä ja jatkui edelleen vuonna 1908 aloitetussa lääkintävoimistelijan koulutuksessa. Tietokoneen ääressä työskentely on tehnyt niska- ja hartiavaivoista uuden kansantaudin. Jos kipeytynyt lihaksisto estää palautumisen vapaa-ajalla, on syntymässä kierre, jonka voi ennakkoon katkaista säännöllisellä reippaalla liikunnalla ja/tai hieronnalla.
Erityisesti nyt, kun elämme pandemian aikaa: hierontatuoli tai mikä tahansa WorkRelaxin hierontatuotetteista toimii apuna, jos pitää palautua liikuntasuorituksesta, saada työssä kipeytyneet lihakset avattua tai vain rentoutusta. Hierontavasarasta ennustetaan tämän joulun hittituotetta ja sillä saakin nopeasti avattua vaikka erilaiset jumit.
(Lähde: Hieronta Kirja – Anu Vallin, Terhi Elo)